Ökat intresse för produktplacering

Vem minns inte James Bonds Aston Martin i Goldfinger? Även om den mer kommersiella varianten saknar katapultstol, så är den ändå cool. Och vem vill inte vara cool, som Bond, James Bond. Bondfilmerna är troligtvis filmhistoriens längsta och mest kommersiella franchise och har blivit ett affischnamn för produktplacering. Förutom att vi är nyfikna på vem som kommer att gestalta den ikoniske agenten vill vi som tittare också veta vilken bil Bond kommer att köra i nya filmen. Det är en del av paketet. Produktplacering är ett fenomen nästan lika gammalt som den rörliga bilden. En symbios mellan filmbolag och företagsvärlden som fortsätter att utvecklas, då båda parter inser att de har allt att vinna på samarbetet. Det kostar pengar att producera en film och det är svårt att nå en bred målgrupp med direktreklam. Annonspengar från produktplacering är därför ett lönsamt sätt att öka filmens budget, samtidigt som företagets produkter marknadsförs på ett effektivt sätt. I takt med att reglerna kring produktplacering sakta men säkert luckras upp, blir denna marknadsföringsform alltmer populär. Företagen kan låta kunderna se produkten i sin optimala miljö, vilket sannolikt leder till ökad försäljning.

Kulturkonsumtion online

Populärkultur i form av film och tv konsumeras som aldrig förr. De potentiella kunderna är därför fler och kan nås direkt i sitt hem när de streamar film eller serier. Många ser dessutom mer positivt på produktplacering än på ett avbrott i filmen eller avsnittet i favoritserien som de just då tittar på. Produktplacering utan varumärkeexponering är idag så effektiv och diskret att många tittare förblir helt omedvetna om produktplaceringen. Det gör också att företagen inte riskerar att ”tjata bort” sin produkt genom repetitiva reklamfilmer.

 

Nästa generation produktplacering

Det är möjligt att spåra det ökade intresset för produktplacering till det sätt människor idag använder teknik och mängden timmar vi är uppkopplade mot olika medieplattformar. Företagen vet vilka deras målgrupper är och fokuserar på köpkraftiga kundgrupper. Sociala medier spelar en stor roll i sammanhanget och det är ingen slump att det inte allid är enkelt att se skillnad på ett vanligt inlägg och reklam. Nästa evolutionära steg i produktplaceringens historia kanske blir frivillig interaktiv produktplacering. Gustav Idhammar och Stina Rafner vid Institutionen för reklam och PR vid Stockholms universitet har gjort en studie om just detta. De frågade sig hur ungdomar skulle ställa sig till att mitt under ett filmklipp kunna pausa och få information om t ex. artistens kläder och med möjlighet att länkas vidare direkt till företagets hemsida för att kunna köpa produkterna. Resultaten visade att ungdomarna var övervägande positiva till detta.

Sidor där vi kan ”stjäla stilen” är populära sedan länge och erbjuder redan idag tillgång till sidor där vi kan köpa de eftertraktade varorna. Utvecklingen går fortsatt mot multifunktionalitet. Samla allt på ett ställe har blivit det nya mottot. Mobiltelefonen startade med en funktion. Det är inte omöjligt att vi kommer få se en liknande evolution inom film- och popkulturen framöver. Det ökade intresset för produktplacering kanske således inte bara ligger hos producenterna och företagen utan i slutänden även hos konsumenterna.