Värsta produktplaceringar på film

Produktplaceringar är ett vanligt fenomen i film. Det innebär att en känd produkt placeras i tv-rutan med mening, vilket oftast innebär reklam för företaget som skapat produkten. Ibland har företaget sponsrat filmen för att få sin produkt i rutan, och ibland har de inte det. Ibland placeras produkten smidigt in filmen, och ibland är den alldeles malplacerad eller påträngande uppenbar. Här kommer några exempel på vad många anser är de värsta produktplaceringarna som någonsin förekommit i film.

Will Smiths converse

I filmen I, Robot agerar Will Smith en polis i ett framtida Vancouver. I filmen packar huvudpersonen ivrigt upp ett paket han beställt efter, och snörar på sig ett par svarta converse skor. Skorna filmas i närbild, varpå Will Smith nöjt uttrycker “Hey, my beauty.” Skornas närvaro påpekas under ytterligare en scen, när hans närstående frågar vad han har på fötterna, varpå Will Smith återigen visar stolt upp sina skor. Produktplaceringen i denna scen är så påtaglig att den nästan hade kunnat vara en ren och skär reklamfilm.

Musiken från iTunes

I filmen Blade: Trinity gör Jessica Biel reklam för iPoden, då hon sitter i bilen innan en strid och laddar ner musik från iTunes för att placera i sin iPod. Dataskärmen filmas i närbild, och som om detta inte fungerade som instruktion nog för nya iPod-ägare förklarar även Ryan Renolds för tittarna vad det är som Jessica håller på med.

Musiken från iTunes

Bollen Wilson

En produktplacering är volleybollen som huvudpersonen blir vän med i filmen Cast Away. I filmen är huvudpersonen, som då spelas av Tom Hanks, med om en flygkrasch som orsakar att han hamnar på en öde ö. Han är den enda som överlever flygkraschen, men dessutom klarar sig en volleyboll från företaget Wilson Sporting Goods. Inte bara att volleybollen får lika mycket uppmärksamhet som en mänsklig kompanjon hade fått – bollen får även namnet Wilson. Företaget FedEx, som huvudpersonen jobbar för och vars logga finns med på flygplanet, är ytterligare en produktplacering som är med i filmen. De som skapade filmen samarbetade med FedEx i utbyte om att ha med deras företag i filmen.

The Island

En film som är känd för att innehålla många produktplaceringar, är dystopiska filmen The Island, med en huvudperson som spelas av Ewan Mcgregor. Han inleder sin morgon med att ta på sig ett par vita skor från Puma, men även märken som X-box och Calvin Klein förekommer. Den tydligaste produktplaceringen förekommer dock när en läcker Cadillac bil filmas i närbild, precis som om det var en reklam på tv.

Andra filmer

Ytterligare osmidiga produktplacerar finns att hitta i många filmer. Som i Little Nicky där Adam Sandlers ständigt äter Popeye’s Chicken. Eller i Zomieland, där en av karaktärerna som spelas av Woody Harrelsson, är genom hela filmen på jakt efter den amerikanska godsaken Twinkies. Sedan har vi Rene Russos i The Thomas Crown Affair som sveper en burk med Pepsi-cola, Mac & Me som innehåller stark reklam för hamburgerkedjan McDonalds, och alla de märken som Transformers-regissören lyckas klämma in i sin film. Produktplaceringarna är många, och vissa är smidigare än andra.